Hoe kan je beter keuzes maken?

Keuzes maken is voor de meeste mensen een dagelijkse bezigheid. Natuurlijk zijn er verschillende soorten keuzes die je maakt op een dag. Wordt het een boterham met hartig of zoet. Draag ik vandaag een korte broek of ga ik voor een lange rok. Zo worden we de hele dag blootgesteld aan kleinere en grotere keuzes.

Maar wat als de keuzes moeilijker worden? Dan liggen de antwoorden ook al vaak niet voor de hand. Soms is het niet zo eenvoudig dat het ene goed is en het andere fout. Dat brengt je aan het twijfelen. Je bent bang dat als je de ene keuze maakt, dat de andere optie dan niet meer zou kunnen. Het brengt je aan het twijfelen of je blijft maar piekeren. Hier zijn een aantal tips die u kunnen helpen om een betere keuze te maken.

Diep van binnen weet u het antwoord al

Mensen willen rationele keuzes maken en willen keuzes maken met hun hoofd. Echter het antwoord zit vaker al veel dieper, namelijk in je hart. Als je hoofd vol twijfels zit en maar blijft piekeren over de consequenties van je keuzes kun je maar 1 ding doen. Maak je hoofd leeg en laat het stil om je heen worden. Zoek de stilte op. Dit kan thuis zijn door rustig een kamer op te zoeken zonder afleiding. Zet de TV en je mobiele telefoon uit en probeer te overdenken hoe een buitenstaander tegen de situatie aan zou kijken.

Ook buiten wandelen in de natuur kan een mooie gelegenheid zijn om je hoofd leeg te maken. U kunt ook bijvoorbeeld een kerk opzoeken en de rust en spiritualiteit opzoeken van iets dat u aanspreekt. Zoek voorbeelden waarmee u zich kunt identificeren. Als vader en moeder kunt u zich misschien verdiepen van in het leven van andere ouders. In de rol van werknemer bedenk dan hoe andere collega’s hiermee om zouden gaan.

Laat de gedachten rustig de revue passeren en denk aan de keuzes die u moet maken. Wordt u vrolijk, verdrietig of angstig van een bepaalde gedachte? Of voelt de keuze bezorgt, onrustig of beknellend. Als het goed voelt is het waarschijnlijk de juiste keuze. Voelt het zwaar of beknellend dan is het wellicht niet de juiste keuze voor jou.

Wees niet te streng voor jezelf

“Achteraf kijk je een koe in zijn gat” is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt als het gaat om keuzes maken. Natuurlijk is het achteraf makkelijk praten en daarom moet u niet te streng voor uzelf zijn als er in het verleden keuzes verkeerd hebben uitgepakt. U hebt op dat moment met de kennis en ervaring van dat moment de beste keuze gemaakt. Een volgende keer heeft u weer meer kennis en ervaring, neem dat mee! Leer er van en neem het mee in de beslissing. Blijven twijfelen en piekeren heeft geen enkele zin.

Bedenk eens al het goede wat kan gebeuren

Wat heel vaak gebeurt is dat we verstrengeld raken in allerlei dingen die kunnen gebeuren. “We moeten het huis verkopen”, “ik kan mijn baan kwijt raken” en dat we ons te veel focussen op de problemen die we kunnen tegen komen. Een grappige uitspraak uit het boek “Omdenken” is dat “Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren” . Bedenk dan eens het tegenovergestelde! Als je die ene keuze maakt welke positieve uitwerking heeft dat op je leven? Waarschijnlijk zijn er wel 20 redenen om het niet te doen, maar wellicht ook wel 40 om het wel te doen.

Pachad & Yirah

In het nederlands hebben we maar 1 woord voor angst. In het bijbels hebreeuws kent men echter een onderscheid, namelijk Pachad (פַּחַד) en Yirah (יִראָה). Hoewel ze beide vertaald worden als angst zijn ze toch wezenlijk anders. Pachad is de projectie van ingebeelde angst. Angst die gaat over zorgen van de toekomst en een mogelijke afwijzing of angst dat iemand ons niet aardig vindt. Het gaat over doodsangst die verlammend kan werken.

Yirah is de angst die samen gaat met spanning en buikpijn die wordt opgeroepen als je iets spannends gaat doen en maakt enthousiast van de opwinding. Denk aan spreken in het openbaar, bungee-jumpen of over de eerste dag bij een nieuwe baan. Vooral belangrijk om die laatste angst te leren kennen en herkennen. Gebruik het als een motor en motivator en het geeft je nieuwe energie als je je er overheen zet.

Durf om hulp en meningen te vragen

Soms hoor je wel eens: “had ik dat maar eerder geweten”. Durf daarom ook de mening van anderen te vragen of vraag anderen om je te helpen met je dillema’s. Kennis en ervaringen van anderen zijn vaak erg waardevol omdat ze wellicht al voor die keuze hebben gestaan. Hiervoor kunt u ook bij ons terecht. Niet dat we de wijsheid in pacht hebben, maar omdat we bereid zijn u te willen helpen met moeilijke vragen en u ook andere perspectieven van kwesties te laten zien. Doe hier een aanvraag en we nemen snel contact met u op voor een persoonlijk gesprek.

Sharing is caring!